Podzimní For Interior 2015 mi dal naději

Znáte to, když se očekávání nepotká s realitou? Tak přesně to se mi letos stalo. Dvakrát. v září na For Decor byla realita doslova tristní, v říjnu mi naopak For Interior oproti předchozím ročníkům připravil překvapení v pozitivním smyslu.

I letos provázel For Interior také v hale 1 For Decor – nic nového. Oproti minulým ročníkům se mi ale zdá, že přesunutí doprovodného For Gastro do zadní haly 4 celkovému dojmu z veletrhu velice prospělo. O to větší prostor dostaly nábytkářské firmy, interiérová studia, dokonce architektonický atelier a dojem z největšího českého veletrhu bydlení byl konečně tak nějak ucelený.

Ani Feydom nezůstal v propagaci svého stánku pozadu: k návštěvě zvaly dvě černé postavy s ukázkou toho podstatného na zádech. Pochoptelně největší úspěch zaznamenávaly u dětí. Prostřední postava není živý reklamní poutač, ale ředitelka Feydom Prague Tijana Slokar. I ta má však u dětí obvykle velký úspěch :)
Ani Feydom nezůstal v propagaci svého stánku pozadu: k návštěvě zvaly dvě černé postavy s ukázkou toho podstatného na zádech. Pochoptelně největší úspěch zaznamenávaly u dětí. Prostřední postava není živý reklamní poutač, ale ředitelka Feydom Prague Tijana Slokar. I ta má však u dětí obvykle velký úspěch 🙂

Co mě ale dostalo nejvíc, je fakt, že na For Interior konečně začaly pronikat i zajímavé zahraniční firmy a to nejen z Polska a Slovenska, jak tomu bylo doposud. Troufnu si totiž říct, že halu 5 (a nejen jí) letos doslova ovládly italské firmy jejichž pověstný nadčasový design upoutal pozornost nejen mou.

Firma Egoitaliano tam předvedla na jednom z největších stánků kožené sedačky a konferenční stolky, na které jsem se musela jít podívat dokonce dvakrát. A to jsem tam ani nešla kvůli krásné papírové tašce, které tam rozdávali jako reklamní poutač zdarma, taže první den se jimi doslova hemžilo celé výstaviště, leč v pátek už jim evidendně došly a dávali je jen skutečným zájemcům o jejich produkty.

Kromě standardních neutrálních a zemitých barev předvedla EgoItaliano i sedačky růžové, oranžové nebo bleděmodré a vůbec nepůsobily jako kýč. A ty stolky....! :)
Kromě standardních neutrálních a zemitých barev předvedla EgoItaliano i sedačky růžové, oranžové nebo bleděmodré a vůbec nepůsobily jako kýč. A ty stolky….! 🙂

Další italská sedačková firma Carelli mne sice upoutala až napodruhé a to víc než jejich soupravami, tak opravdu zajímavými konferenčními stolky. Do toho zlatého drátěného jsem se úplně zamilovala a jak jsem zjistila, ani z ceny mi tentokrát nespadla čelist.

Do teď jsem netušila, že tato firma má české zastoupení a dokonce prodejnu na Praze 9. Asi se tam brzy osobně vypravím.
Do teď jsem netušila, že tato firma má české zastoupení a dokonce prodejnu na Praze 9. Asi se tam brzy osobně vypravím.

 

For Interior Portofino
Zastavila jsem se i u stánku s krásnými tapetami Portofino.

Abych ale byla spravedlivá, nejen italský design zářil v hale 5. I český nábytek Böhm spolu s Jitonou opět předváděli, že jim na designu a aktuálních trendech opravdu záleží a snaží se držet krok i zachovat si tvář.

Retro křesílka Böhm jsem zaznamenala už minulý rok, ale ani jejich ostatní nábytek není nezajímavý. Jitona opět překvapila i potěšila ložnicovým nábytkem.
Retro křesílka Böhm jsem zaznamenala už minulý rok, ale ani jejich ostatní nábytek není nezajímavý. Jitona opět překvapila i potěšila ložnicovým nábytkem. V tomto případě sérií Keros.

Další česká firma Twin předvedla, že nedělá jen vkusné kování, ale nově také krásné dveře se skrytými zárubněmi, což mi hned připomnělo moji návštěvu brněnské vily Tugendhat zhruba před rokem.

INNIX systém skrytých zárubní je velice elegantní i minimalistický. Líbí, moc.
INNIX systém skrytých zárubní je velice elegantní i minimalistický. Líbí, moc.

Celkem dlouho jsem se zapovídala i u stánku Silveko, české firmy z Vlastibořic u Sychrova, která vyrábí zajímavé špalkové podlahy jak do interiéru, tak do exteriéru a spoustu dalších věcí, jenž tato technika lepení pravoúhlých kousků dřeva nabízí.

Bohužel jsem stánek zapomněla vyfotit, ale tohle se mi opravdu líbí. www.silveko.cz
Bohužel jsem stánek zapomněla vyfotit, ale tohle se mi opravdu líbí.
www.silveko.cz

V ostatních halách bylo možné vidět celkem každoroční nabídku vystavovatelů, o kterých jsem tady psala snad už stokrát a nic nového jsem u nich nezaznamenala, tudíž vás s tím nebudu zdržovat. Stále postrádám více prodejců nebo výrobců zajímavých koberců, textilií a svítidel, případně kuchyňského a koupelnového nábytku.

Překvapilo mě ale vzrůstající množství vystavujících outletů a jiných prodejců originálního i fakeového nábytku, které jsem doposud znala jen jako e-shopy. A moc mě potěšila letos opravdu zjevná přítomnost firem, které se skutečně seriózně zabývají návrhy a realizací interiérů a nejde jen o prodejce či výrobce nábytku nebo podlah, kteří si na základě poptávky designéra teprve najmou. Doufám, že to znamená, že si zákazníci konečně začínají uvědomovat, co jim můžou placené služby odborníků přinést a začíná se tak blýskat na dobré časy i nám – homestagerům.

 

Krásný ukázkový podzim,

Pavlína